Dag 28

Det regnar i Buenos Aires. Då är det skönt att kunna dra sig in i lägenheten och slå sig ner framför en fotbollsmatch. Sunderland möter Wolves i Premier League. 

Noterbart är att det var just dessa två lag som möttes när Tipsextra drog igång för 40 år sedan. Året var 1969 och på den tiden innehöll Wolves spelartrupp mängder med lirare. Idag ser det annorlunda ut och Sunderland får ses som favoriter i matchen. 


Dag 27.1

Axplock av vad som har hänt denna vecka:

- Jag har jobbat mån-tors. Det har gått bra och jag trivs med det.
- Våren har firats in! Den 21 september blev det officiellt vår i Argentina.
- Var på bio med Robbi och såg El Final Destino. En egentlig 3D-film som vi såg utan 3D. Märklig upplevelse och en något skum film.
- Har fått en spanska-kurs på iPoden av chefen. Då har man något att somna till varje kväll.
- För dålig kontakt med Sverige. Skärpning, Hjalmar.

Axplock av vad som komma skall:

- Jobb (2 veckor kvar av provanställningen).
- Mer kontakt med Sverige.
- Köpa nya kalsonger. De nuvarande är ungefär lika håliga som en schweizerost.
- Leta upp ett vettigt gym och köpa gymkort.
- Tredje fotbollspasset med Robbi, M och hans argentinska jobbpolare på måndag.


På jobbet


Dag 27

Quilmes är Buenos Aires förmodligen vanligaste öl. Säger man bara "una cerveza, por favor" när man beställer är det allt som oftast just Quilmes som plockas fram.
Men Quilmes är naturligtvis inte bara en öl, utan också en förort till B.A några mil utanför storstaden. I Quilmes befann sig jag och fader Per idag då vårat Boca gästade reagerande ligamästarna Estudiantes.
Biljetterna var slut när vi anlände till öla-byn, men med hjälp av en lokal fixare kom vi ändå in på arenan - utan biljett! Dock cirka 350 kr fattigare, men det fick vi snällt acceptera.
Som tur var hade vi skippat våra Boca-tröjor också, och pappas strumpor och mitt armband åkte snabbt ner längst ner i väskan. Vi satt ju hos Estudiantes-fansen!

Hemmalaget var det klart bättre laget för övrigt, och vann rättvist med 2-1. Martin Palermos läckra, och oväntade, volleykanon till 1-1 var en klen tröst. Boca ligger nu på en katastrofal 13:e-plats efter sex spelade omgångar.


Foto: Per Erik Tell

Estudiantes-fansen var många och hördes mycket, men både jag och fader Per tycker att Bocas fans verkar mera sympatiska och dansvänliga.

Dag 20.1: Fútbol

Precis som förra måndagen fick jag och Robin lira fotboll med Marcelo och hans arbetskamrater. Det var lika kul som gången innan, och nu lyckades jag även knäppa några bilder. Tyvärr blev vissa av dom en aning gryniga.
Vilket ställe va? Sjukt.



  

Dag 20: Boca-feber

Svininfluensan, som var så hypad tidigare, har ännu inte visat upp sitt fula tryne för mig. Har faktiskt inte ens varit förkyld än. Däremot blev jag igår smittad av en annan sjukdom. Boca-feber!

Jag och papp tog plats på "General Local" på La Bombonera. Folkets läktare, skulle man kunna förklara den delen av arenan. Riktigt jävla häftigt var det. Fastän Boca tappade en till synes säker seger, 2-1 till 2-3, fortsatte i princip samtliga åskådare att sjunga och hoppa som om det gällde livet.

Höjdpunkten var när gammelfarfar (minst 75 år) ställde sig upp på ett av de räcke där de galnaste och mest sångstarka supportrarna stod. Det riktigt lyste ur ögonen på gubben då han vräkte ur sig den ene svordomen efter den andre. Vilken hjälte! Lyckades fånga honom på bild, även om den inte blev särskilt bra.

Matchen då, ja. Boca hamnade tidigt i underläge och trots ett massivt bollövertag skulle det dröja till i slutet av halvleken innan kvitteringen kom. Av bara farten satte man sedan 2-1 i början på andra. Sedan var det slut på det roliga. Rött kort, straff och mål på stopptid emot sig såg till att man kammade noll poängmässigt.

Första och sista gången på La Bombonera? Tveklöst nej. Detta är början på min Boca-feber, och gud vet när jag blir frisk från den.

Se målen från matchen här

   



  


Dag 19: Biljetter!

För att se en europeisk toppmatch måste man betala 7-800 kronor.
För att se en landskamp när Sverige spelar måste man betala 3-400 kronor.
För att se en allsvensk match måste man betala 150-200 kronor.
För att se en division 1-match i Sverige måste man betala 70-80 kronor.
För att se en division 4-match i Sverige måste man betala 40-50 kronor.

30 peso (55 kr) fick vi betala för våra Boca Juniors-biljetter!!


Dag 17.2: Boca Juniors

Boca eller River? Boca eller River? Boca eller River? Denna knepiga frågeställning har etsat sig fast i mitt sinne de senaste veckorna. Vilket fotbollslag ska jag egentligen fatta tycke för? Idag har jag äntligen tagit ett beslut och det känns som om jag valt rätt.

De främsta anledningarna:
- Vi bor betydligt närmare La Boca och La Bombonera, än River Plates dito.
- Förr i tiden var Boca arbetarklassens lag, medan River var "de rikas". Även om detta förmodligen inte stämmer särskilt väl in idag, så känns det ändå bättre med ett arbetarlag tycker jag.
- Bocas blågula tröjor är tagna efter ett svenskt skepp. Laget har alltså Sverigeanknytning!

Så jag och papp är nu officiellt Bocafans, och vi passade på att besöka vårt framtida tempel idag; La Bombonera (chokladasken på sv.).
Vi gick en liten rundtur på läktaren och besökte även klubbens museum. Sedan kunde vi inte hålla oss längre, utan vi köpte oss varsin Boca Juniors-matchtröja.

På söndag lirar Boca Juniors hemma mot Godoy Cruz och 10.00 öppnar biljettförsäljningen. Då ska vi vara på plats!






Dag 17.1: Jobbet

Har kommit igång med jobbet nu och det känns väldigt bra. Mycket trevliga arbetskamrater och inledning känns helt klart lovande. Kontoret är dessutom sprillans nytt så allt är otroligt fräscht.


Dag 17

Ber om ursäkt för min dåliga uppdatering på sista tiden. Har haft för mycket att göra helt enkelt och inte orkat skriva blogginlägg.

I måndags så hängde jag och Robin på Marcelo och lirade fotboll med han och hans jobbarkompisar. Marcelo är Ingunns, kvinnan som sköter det administrativa på jobbet, pojkvän. Det var ett riktigt kanonställe vi hamnade på skulle det visa sig.
Mitt bland höghusen låg ett utomhussportcenter, som nog var något av de coolaste jag sett. Där fanns flera fotbollsinhängnader med konstgräs och även små tennisbanor där de lirade en blandning mellan tennis och squash.
Vi var nio stycken och och lirade i en timme. Fyfan vad trött man var efter. Det var definitivt det jobbigaste träningspasset på mycket länge, men oj så kul det var.
Jag och Robin blev inbjudna till nästa måndagslir (de kör en gång i veckan), och vi tackade naturligtvis gladeligen ja. Då ska jag ha med kamera och knäppa lite foto!

Och så en tråkig sak. Innan jag ens har hunnit dela ut mitt nya mobilnummer är mobilen försvunnen. Jag har letat överallt och efterhand har jag fått inse fakta, den har blivit stulen när jag åkt subte. Hur jag kunnat få den stulen ur min jeansficka är ett mysterium, men ficktjuvar är väl smartare än vad man tror antar jag.


Dag 13: Cínema

Jag och Robin bestämde oss i lördags, eftersom vi kände oss något sletna, för att testa en argentisk bio. Standarden höll hög klass, faktiskt högre än Sverige. Stolarna var sköna och biopalaset var på cirkus 8 våningar. Mäktigt stort med andra ord.

Filmen då? Nja, vi såg Public Enemies och tyckte väl den var lite väl lång och utdragen. 2,5/5 kanske?


23 peso, dvs lite drygt 40 kr, betalade vi för biljetten


Dag 12: Pappa lade en pizza

Häromdagen gick jag och fader Per till en liten mysig restaurang här i San Telmo. Efter att ha skummat igenom den välfyllda menyn bestämde vi oss för pizza. Min estomago var inte i hundraprocentigt skick efter gårdagens uteliv och pizzan blev således inte uppäten. Om jag ska vara ärlig så var den inte i närheten av att vara uppäten.
P hade en annan metod, han slängde eller vräkte om ni så vill, ner pizzan på det fina golvet. Smack.

Pappa har gett uttrycket "lägga en pizza" en ny innebörd.

Här i Argentina behöver man för övrigt inte fråga om doggybag. Det är personalen som frågar. Nice!

Dag 11.2: Hyresvärden gillar U2

Mannen som vi hyr lägenheten av verkar vara en sympatisk person. Han bor under vår lägenhet och hans ställe innehåller en jättestor sal där han och hans kompisar samlas för att sjunga, dansa och ha roligt tillsammans.
När vi kom hit första gången så bjöd han in mig och pappa till att också vara med på deras "fester" eller vad man nu ska kalla det. Än så länge har vi inte vågat smyga oss ner.
Idag hörde jag dock att de spelade In A Little While och Peace On Earth av U2, så kanske borde jag gå ner och släppa loss musikens krafter. Vi får se, vi får se.

Bilder på detta spektakel kommer förhoppningsvis i framtiden.



U2 - In A Little While

U2 - Peace On Earth


Dag 11.1: Skrivbordsunderlägg

Min fina Anna (jag saknar dig, älskling!) pryder datorn:



Dag 10 & 11

Gårdagen (torsdag, som tydligen är en "utgångsdag" i B.A sägs det), eller snarare natten, blev rolig med den första riktiga utgången för min del i Buenos Aires. När det gäller B.A kan man verkligen plocka fram klyschan "staden sover aldrig". Ett uttryck som beskriver Argentinas huvudstad väl.

Jag och mina arbetskumpaner började kvällen på en irländsk pub, utan irländare. Tror jag i alla fall. De flesta gäster såg ut som om de var argentinare eller åtminstone sydamerikaner. Vi tog några öl och en tequilashot. Trodde vi. Men tequilan var gul och smakade whisky. "Bästa tequilan i hela Sydamerika sa dom". Vidrigt.

Sedan var det dags för nästa ställe. Vi grabbar hoppade in i en taxi som körde oss ut ur Buenos Aires (?). Efter en märklig tur var vi i varje fall tillbaka i stan och utestället, som var riktigt häftigt.

Uppdatering:
Internet har krånglat under en tid, därav den dåliga uppdateringen och det märkliga inlägget ovan.

Igår (fredag) var vi ute igen uppe i Las Canitas, vilket är ganska långt härifrån. Det var riktigt roligt ställe faktiskt. Många trevliga människor. Men så är det överallt, folket överlag är väldigt schyssta och trots att man är turist känns det bra. Men man ska nog aldrig slappna av trots det. Min "nye" polare, från jobbet, Robin blev rånad på nästan 300 pesos (5-600 kr) i torsdags.


Dag 9: Frukost

Frukost ätes varje morgon, och den är det verkligen inget fel på. Den består allt som oftast av:

- Liten yoggi
- Kaffe
- Pan eller minibaguett (oftast vitt bröd)

Kan ibland också bestå av (1-2 ggr/veckan):

- Croissant
- Wienerbröd
- Juice


Dag 8.1: Swahn avgjorde mot AIK

Plockade med mig gamla hederliga Championship Manager 01/02* från Sverige och har startat ett spel med Kristianstads FF. På tre säsonger har jag avancerat till Allsvenskan där mitt KFF nu fått en lovande start. Slog AIK på Råsunda. Mannen bakom segern? Den numera tränaren Anders Swahn, som får agera hjälpgumma i laget, och nu alltså hjälpte oss till seger mot gnaget.

* Ett fotbollssimulatorspel där du agerar manager över lag.


 


Dag 8: Falsk sedel

Att ens tjuga skulle vara falsk hemma i Sverige låter fullständigt otänkbart. Man tänker aldrig ens tanken. Här i Argentina är det tydligen annorlunda, något jag kan nu kan skriva under på.

Idag när jag var och handlade så hade affären en slags skanner, som kollade av om sedelen var äkta. Detta finns i princip överallt. Jag räckte kassörskan en tiopesos-sedel. "Es falso" säger kvinnan bakom kassan. Jag blir helt paff, får nästan panik men lyckas i alla fall hiva upp en ny tia, som tydligen godkänns.
Eftersom det verkar vara vardagsmat här nere, så fick jag bara tillbaka tian som ingenting hade hänt. Det var bara "Falsk-ge mig en annan". Så det var i och för sig skönt det, att hon inte ringde polisen eller något liknande. Kunde blivit jävligt jobbigt.

Studerade sedeln lite närmare sedan och tyckte mig kunna hitta skillnader från en äkta. Sämre kvalitet på pappret och en annan nyans. Tyvärr behöll jag inte sedeln så hann inte fota den.


En, i alla fall till synes, äkta tiopesos-sedel


Dag 7.1: Liten värld

Okej, jag kanske överdrev lite tidigare. Konstigare saker har kanske hänt, men det jag var med om igår är i alla fall riktigt häftigt, sjukt, oväntat, ja kalla det vad ni vill. Jag tar det från början:

Det hela började med att några kompisar undrade om jag ville följa med till deras hostel och dricka lite vin. Hade inget annat för mig så jag hängde på. Det ligger i Palermo, vilket är en bit härifrån, så jag tog taxi dit.

Köpte två flaskor vin på Disco (som Sveriges ICA ungefär) för cirka 10 kr/flaska. Hyfsat pris! Vi gick tillbaka till deras hostel och satte oss på takterassen och började dricka. 

När vi suttit där en stund så kommer en tjej som jobbar på hostel:et upp och ska värma mat i micron (som finns i rummet där vi sitter). På något sätt ser hon bekant ut, men jag tänker inte mer på det utan vi pratar vidare.

Efter en stund vänder tjejen sig om och frågar oss om vi är från Sverige. På svenska alltså. Och då ser jag, det är ju hon! Tjejen som jobbar på ett hostel i Buenos Aires samtidigt som jag är här, har varit utbytesstudent på C4-skolan i Kristianstad, där jag gick! Inte nog med det, jag läste spanska med henne i en termin!

Av 13 miljoner invånare råkar jag alltså stöta på en tjej som kan svenska och pluggat på samma pyttelilla skola i Sverige. Att hon jobbar på samma hostel där mina kompisar bor är bara sjukt. Världen är liten ibland.

Kommer nog besöka hostel:et igen och tänkte försöka ta en bild på mig och henne om hon är där då. Förresten hälsar hon till vår spansklärare, Mats Jönsson, så hoppas du läser detta, hehe.

Dag 7

Igår kväll inträffade det sjukaste och märkligaste jag någonsin varit med om. Mer berättas senare, för nu ska jag bege mig iväg. 


Dag 5.1: Tuben

Hm, är det närmaste stationen till jobbet?


BILD: Per Erik Tell

Dag 5: Drugstore

Jag och pappa kände oss lite nerslagna, så vi bestämde oss för att köpa lite godsaker som skulle muntra upp oss.



Glass alltså.

Dag 4.2: Liten öl

Jag och pappa har strosat runt i de mest centrala delar av Buenos Aires under dagen. Vi har sett massvis med olika typ av affärer och de som syns mest är framförallt de som säljer fotbollskläder i alla dess former. Överallt syns Bocas, River Plates och Argentinas tröjor.

Vi bestämde oss för att sätta oss ner och ta en "liten öl" var. Detta var den lilla ölen:

- Varsin mini-macka med ost och skinka
- Chips
- Två olika sorters nötter
- Oliver

Till råga på allt var ölen allt annat än liten. Säkert i alla fall 60 cl.


Dag 4.1: Besök

Vi har besök av Emilios (hyresvärden) katter som stryker omkring runt lägenheten.


Dag 4

Igår lärde jag och pappa oss att hitta någorlunda i Buenos Aires, i alla fall i de delar där vi huserar, eller än så länge har huserat. Vi åkte subte (t-banan) för första gången och det gick oerhört smidigt. Dock vill jag inte tänka på hur hett de lär vara när det är högsommar. Man svettades rejält igår, trots att det inte är mer än cirka 15 grader ute. AC verkar inte existera på tunnelbanan.

Av någon anledning har jag i princip bara lyssnat på svensk musik här. Kanske man vill känna igen sig och därför väljer det automatiskt. Jag vet inte. Framförallt Lars Winnerbäck har jag fastnat för mer än tidigare, underbara låtar.

Ikväll lirar Argentina mot Brasilien i Rosario (cirka 20 mil härifrån). Vi funderade i en stund på om vi skulle försöka få biljetter, men beslutade för oss att avstå.

Hoppas, hoppas att Sverige slår Ungern idag. Ett mästerskap utan Sverige är trots allt lite tråkigare att följa, hur tråkigt Sverige än spelar.


BILD: Per Erik Tell

Dag 2.1: Välkommen in

Dags att visa er hur det ser ut varje gång jag och pappa tar oss in i lägenheten. Följ med!



   

   

För att fortsätta in i lägenheten hänvisar jag er till pappas blogg.

Här hittar ni den.


Dag 2: Skype

Pratar med min älskling på Skype och det funkar väl sådär egentligen. Men det är underbart att kunna höra av henne och höra hennes lena röst. Bilden är ganska dålig och min är tydligen hackig som fan, säger Anna. Men äh, det är sånt man får ta när man sitter på andra sidan jordklotet. Att det överhuvudtaget fungerar är ju fantastiskt ändå. Gratis också. Man tackar.

Annas blogg hittar ni här.

Så här ser det ut:


Dag 1.2

Pappa använde både armbågar och fula knep för att komma först in i lägenheten. Jag förstod ingenting. Han slängde sig i den ena sängen och skrek: "MIN". Varför springa in och paxa en säng när det finns två, tänkte jag?
När jag sedan sett sängarna insåg jag. Som att jämföra Rolls Royce med Opel.

  

 

Dag 1.1: För fem kronor

I Sverige får man för fem kronor:
Parkera i stan i ungefär en timme, eller...
Fem tuggummi, eller...
Nästan ett frimärke (kostar väl sex kronor?), eller...
Två matkassar

I Buenos Aires får man för fem kronor:
1 liter öl

Dag 1: Hej Sverige!

Argentina, Buenos Aires, San Telmo.

Nu sitter man alltså här. Så långt ifrån, men ändå så nära. Det känns märkligt och jävligt häftigt på samma gång.

Vad är då det första man gör när man kommer till en ny världsdel, ett nytt land, en ny storstad och en ny lägenhet? Plockar upp sin dator och ger sig ut på internet, naturligtvis. Det är ju på 2000-talet vi lever, något pappa verkar ha anammat.


En glad, whiskeydrickande pappa

RSS 2.0